logo print

De ce nu poti pacali Google si Bing cu butoanele "I like" si "Google +1"?

Retelele sociale au devenit un factor foarte important pentru Ranking-ul Google, cu alte cuvinte, butoanele privind retelele sociale cresc Page Ranking-ul website-ului, si nu exista nici un dubiu in privinta acestui fapt.

Am hotarat sa scriu acest articol dupa o amanuntita documentare si dupa ce am primit in Inbox o oferta de 100 Like = x Euro. De multe ori m-am intrebat daca nu cumva Google +1 a devenit noul Page Rank. Cum Google a hotarat sa foloseasca tot mai mult butonul +1 si Like-urile ca un semnal de Ranking, fara indoiala, tot mai multi webmasteri vor incerca sa manipuleze aceste numere sperand astfel sa isi imbunatateasca vizibilitatea in motoarele de cautare.

Principala arma a Google impotriva acestor tehnici pare sa fie realizarea unei legaturi directe intre persoana care acorda +1 si identitatea acesteia (prin faptul ca trebuie sa te loghezi in contul personal de Gmail pentru a putea acorda +1).

Cu alte cuvinte, Google vrea sa cunoasca cu exactitate identitatea persoanei care acorda +1, si acest lucru ar trebui sa micsoreze abuzurile.

Intr-un articol pe care l-am citit pe blogul personal al lui Duane Forrester (Senior Program Manager of SEO at Microsoft) pe blogul Bing, este comentat in detaliu acest topic. Concluzia sa este ca webmasterii au inceput sa abuzeze intr-o cota crescanda de semnalele pe care retelele sociale le ofera motoarelor de cautare.

"Surprinzator, webmasterii cred ca aceasta activitate de a mari artificial numarul de Like-uri si click-uri pe +1 functioneaza" spune Duane Forrester . Teoretic, acest fapt este adevarat, intrucat cu cat exista mai multe Like-uri, cu atat creste Ranking-ul in motorul de cautare. Cu toate acestea, motorul de cautare asociaza cresterile spectaculoase de Like intr-un timp relativ scurt, cu activitatea de tip SPAM. Asa cum exista ferme de Click pe anumite link-uri, intr-o maniera asemanatoare pot fi identificate si fermele de Like pe website-uri.

Cu toate acestea, nu toate cresterile spectaculoase de Like ale unor persoane sunt considerate SPAM, intrucat aceste persoane pot fi foarte cunoscute la un moment dat. De aceea, in cuantificarea numarului de Like-uri se tine seama nu numai de factorul timp. Avanatjul motoarelor de cautare este ca acestea pot identifica cu usurinta PATTERN-uri online. De aceea, in analiza unui numar mare de Like-uri, se analizeaza atat factorul TIMP cat si PATTERN-ul de click-uri (harta Click-urilor).

Cu alte cuvinte, un webmaster plateste pe cineva ca acesta sa dea Like pe un site. Acesta are mai multe conturi, si mai multi prieteni conectati intre ei, intr-o multitudine de site-uri diferite, incercand sa dea senzatia ca exista mai multe persoane decat in realitate. Astfel, dau Like de pe mai multe profile, in esenta fiind aceleasi persoane.

Ferma de Like-uri

In imaginea de mai sus este prezentata o astfel de harta a Like-urilor. Motorul de cautare identifica PATTERN-ul de Like creat artificial. Se identifica cu usurinta originea unui Like (punctele rosii) si toti prietenii artificiali care dau Like pe acelasi site (punctele albastre).

Ceea ce trebuie retinut este ca, motoarele de cautare nu pot fi inselate prin activitati de tipul ferme de Likes sau Clicks avand in vedere ca acestea iau in calcul factorul timp dar si Pattern-ul online care a generat respectivul Like sau Click. Butoanele privind retelele sociale trebuie integrate pe website intrucat influenteaza pozitiv Ranking-ul in motoarele de cautare, insa nu trebuie folosite activitati dubioase de creare artificiala de ferme Like si Click.

Abonare Newsletter: