logo print

Inceputul site-ului tau – Static sau Dinamic?

In masura in care esti un utilizator de Internet obisnuit, probabil ca nu faci diferenta intre un site static si unul dinamic, insa, daca esti proprietarul unei afaceri, este indicat sa fii preocupat de acest aspect pentru prezenta ta pe web.

Acum, vom explica pe larg diferentele fundamentale intre cele doua tipuri de site-uri:

Paginile statice sunt formate din documente specifice fixe care sunt formate din text si limbaj de marcare. O cerere catre server genereaza pagina stocata in browser, care este de cele mai multe ori un document HTML si care este afisata in forma exacta in care a fost conceputa. Singurul rol al serverului este acela de a furniza pagina, fara sa ii aduca acesteia modificari.

O pagina dinamica cere un efort mai mare din partea serverului. Astfel, serverul nu doar furnizeaza pagina, insa adauga in aceasta continut care este generat in mod dinamic. Aceasta functionalitate a fost implementata serverelor inca de la inceputurile site-urilor create dinamic. In prezent, serverul interpreteaza continutul pe care utilizatorul il cauta si asambleaza un document specific pe care il trimite in browser-ul spre afisare. In esenta, pentru un site dinamic, serverul creeaza fiecare pagina pe care o transmite in browser.

Site-uri precum eBay sau Amazon sau alte magazine virtuale sunt posibile datorita paginilor dinamice. Totodata, forumurile, blogurile si retelele sociale au la baza interactiunea intre servere si milioanele de linii de cod existente.

De exemplu, atunci cand vizitezi un site static si dai click pe un link, vei vedea exact aceeasi pagina pe care o vad toti ceilalti utilizatori care apasa pe acelasi link. Cu un site dinamic, atunci cand apesi un buton, sau dai click pe un link, pagina afisata are un continut unic creat pentru utilizator. Astfel, atunci cand incarci un cos de cumparaturi virtual pe un site precum Amazon, si apesi pe link-ul de achizitie, pagina respectiva este unica, si este construita in functie de preferintele tale, lucru absolut imposibil pentru un site static.

Motivul pentru care 90% dintre pagini sunt create in mod dinamic este flexibilitatea. Continutul poate fi usor manevrabil, mai ales pentru site-urile mari. Astfel, daca doresti sa obtii functionalitati interactive ale site-ului, cum ar fi: formulare, chestionare, sisteme de achizitie, feed-uri de stiri, comentarii, forumuri, nu exista o alta metoda decat site-urile dinamice.

Avantajele paginilor statice

  • Se dezvolta repede si ieftin
  • Pot fi folosite, de exemplu, pentru un site de prezentare
  • Sunt mult mai rapide si prietenoase pentru motorul de cautare
  • Datorita evolutiei tehnologiei (Inline Editing), dupa 2013, paginile au devenit usor administrabile

Dezavantaje ale paginilor statice

  • Nu permit o logica foarte complexa de randare a continutului. Scenariile mai sofisticate de randare a continutuluui nu pot fi puse in practica.

Avantaje ale paginilor dinamice

  • Permite colaborarea intre mai multi utilizatori si mai multe sisteme informatice
  • Ofera o functionalitate ridicata
  • Permite interactiunea intre utilizatori - forumuri, comentarii, bloguri etc.
  • Permite lucrul mai eficient cu colectii de date (sortari, filtrari etc.)

Dezavantaje ale site-urilor dinamice

  • Mai scumpe de dezvoltat si o pregatire informatica superioara
  • Necesita un server robust si mai multe resurse fizice

In esenta, efortul suplimentar pentru crearea unui site dinamic merita daca avem de realizat un site mai complex gen Shop, CRM, forum, o retea sociala etc. Totodata, daca se doreste realizarea unui site de prezentare pentru companie, cred ca varianta unui website static este mai acceptabila si mai prietenoasa inclusiv pentru motorul de cautare. In ultimii ani, website-urile statice au putut fi imbunatatite cu module adiacente gen (blog, comentarii, shop) preluand, astfel, din functionalitatile unui site dinamic.

Din punct de vedere al securitatii si al resurselor fizice ocupate, website-urile statice sunt mai convenabile decat cele dinamice; problema se pune daca acestea pot raspunde cu succes implementarii tuturor proceselor businessului respectiv.

Abonare Newsletter: